joi, 8 noiembrie 2012

Cum a produs "REŢEAUA CREDITELOR" prejudicii de 4 milioane de euro şi "un sentiment de insecuritate socială colectivă"

Mihai Stan, liderul reţelei de fraudare a băncilor destructurată de DIICOT a fost arestat preventiv de către judecătorii Tribunalului Bucureşti care spun că faptele acestuia sunt foarte grave în contextul economic actual. În motivarea instanţei, judecătorii scriu că "lăsarea în libertate a inculpatului ar genera un sentiment de insecuritate socială colectivă". Tot Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a lui Daniel Ruse, şi a fostului general DIE, Dragoş Diaconescu, identificaţi şi ei drept lideri ai "reţelei creditelor".

În motivare, judecătorii arată că reţeaua la care au aderat 33 de persoane a realizat pagube efective de 4 milioane euro şi a încercat să obţină fraudulos alte 18 milioane euro.
"Reţeaua creditelor", condusă de Mihai Stan şi Daniel Ruse a creat un sistem de fraudare a băncilor la care au aderat zeci de persoane printre care şi Aurel Şaramet, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD, Florian Dragoş Diaconescu, fost general DIE, funcţionari din Senat, AVAS, ANAF şi MECMA.
Aurel Şaramet şi Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD sunt cercetaţi în stare de libertate.
În schimb Mihai Stan, Daniel Ruse şi Florian Dragoş Diaconescu, fost general DIE, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă ea a fost deja atacată cu recurs de învinuiţi. Recrusul va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti.
În motivarea deciziei de arestare preventivă a lui Mihai Stan identificat ca unul din liderii reţelei, judecătorii susţin că faptele sale sunt extrem de grave şi că au generat un sentiment de insecuritate.
Citeşte mai jos motivarea instanţei:
"În acest context, lăsarea în libertate a inculpatului ar genera un sentiment de insecuritate socială colectivă şi ar crea temerea că, împotriva unor fapte grave ce aduc atingere patrimoniilor mai multor persoane, organele statului nu acţionează suficient.
Instanţa consideră că infracţiunile pentru care este cercetat inculpatul, prin gravitatea deosebită şi prin reacţia publicului, creează o stare de nelinişte capabilă să justifice arestarea preventivă, fiind satisfăcute astfel şi prevederile art. 5 parag. 1 lit. c şi parag. 3 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (C.E.D.O.)" Sursa: Tribunalul Bucureşti.
Procurorii DIICOT detaliază modul în care "reţeau creditelor" au obţinut credite de milioane de euro prin intermediul unor documente false.
În referatul prin care DIICOT a solicitat arestarea preventivă a celor 33 de membri ai "reţelei creditelor" procurorii descriu mecanismele prin care aceştia au înşelat băncile şi au obţinut sume consistente de bani. Procurorii au identificat trei mecanisme pricipale prin care gruparea a obţinut milioane de euro:
Primul este obţinerea de credite în numele unor companii a căror performanţe financiare erau falsificate în sensul că în acte păreau firme cu cifre de afaceri mari, cu o bonitate deosebită, dar în realitate nu era aşa.
Un alt mecanism era obţinerea de finanţări europene utilizând date false.
Al treilea mecanism descris este şi cel al creditelor personale. Adică angajaţi ai firmelor controlate de aceştia aveau în acte salarii care să le primită contractarea de credite mari dar în realitate actele erau falsificate.
4 milioane euro paguba efectivă, 18 milioane euro tentative de fraudare
DIICOT a estimat prejudiciul total la 22 de milioane de euro. Din acest prejudiciu, gruparea condusă de către Daniel Ruse şi care a fost sprijinită de Aurel Şaramet, director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru I.M.M. - uri, a "încasat" efectiv 4 milioane de euro. Restul de 18 milioane euro reprezintă valoarea tentativelor de fraudare a băncilor.
"Paguba creată certă depăşeşte suma de 4 milioane de euro. De asemenea, tentativele depăşesc suma de 18 milioane de euro, prin însumarea sumelor de bani solicitate. În al treilea rând, beneficiul realizat de către membrii grupării este unul considerabil, peste 4 milioane de euro", se precizează în referatul de propunere de arestare preventivă.